Příprava na certifikaci

DŮVĚRYHODNÝ POSKYTOVATEL SPOTŘEBITELKSÝCH ÚVĚRŮ

(Trusted Provider of Loans Standard TPL 1607)

Podmínky pro získání oprávnění k poskytování či zprostředkovávání spotřebitelských úvěrů získá pouze subjekt, který splní zákonem stanovené podmínky vč. souvisejících norem a zákonů EU a podmínek stanovených prováděcími předpisy ČNB. §15 vyjmenovává Některé požadavky na výkon činnosti. V návaznosti na jiné oblasti, které ČNB dozoruje a obsah §15 je třeba jasně prokázat implementaci standardů.

Z našeho pohledu je nejjednodušší a nejrychlejší cestou doložení certifikace TPL 1607 ideálně obohacenou o další certifikace dle evropských standardů, viz. níže.

Certifikaci zajišťuje certifikační autorita TAYLLOR&COX. Cena pro členy Asociace právní ochrany za kompletní certifikaci - 138 000 Kč.

Výpis prvního nejbližšího termínu

Další termíny pro Vás připravujeme. Pokud o nich chcete být informování, zadejte svůj email.

Oblast Datum Místo Obsah Dostupnost
logo organizátoraPříprava na certifikační audit TPL 1607 01.12.2016 U objednatele In-house Příprava na certifikační audity, dle volby klienta. Vytvoření kompletních interních norem odpovídající požadavků auditora a zákonům.

Cena bude upřesněna v návaznosti na velikost a připravenost organizace.

Cena pro členy Asociace: 150.000 Kč

Cena pro nečleny: 202.500 Kč

Plně obsazeno.

Při úspěšné certifikaci získáte:

Samostatná certifikace TPL 1607 - 85 500 Kč

Příprava na certifikaci

Na certifikaci se můžete připravit tzv. in house, nebo můžete využít certifikační koordinátory, kteří pro Vás zajistí

• kompletní souhrn stávajících informací
  • zhodnocení stávajících procesů
  • navrhnou úpravy směřující k nápravě nesouladu s legislativou
  • připraví pro Vás kompletní sepsání norem
  • zastupují Vás při samotné certifikaci
  • pomáhání s implementací nových norem do praxe
  • školí pracovníky na nové normy

Přípravu na certifikaci pro Vás zajišťují ověření externí pracovníci Asociace právní ochrany. Cílem koordinátora je zajistit, abyste v co nejkratší možné době získali Vámi zvolené certifikace. Cena koordinace je přímo odvislá od připravenosti a velikosti Vaší organizace. Cena bude oscilovat mezi 150 - 250 tis. Kč. Doba přípravy od 1 do 3 měsíců.

Více k certifikaci naleznete zde.

Extrakt zákona k tématu:

Zákon jasně stanovuje, kdo se může stát poskytovatelem popř. zprostředkovatelem spotřebitelského úvěru. Jednou z podmínek definovanou v §15 zákona je stanoveno, že (1) Nebankovní poskytovatel spotřebitelského úvěru zavede a udržuje postupy a pravidla, která jsou vhodná z hlediska řádného poskytování spotřebitelského úvěru..., aneb poskytovatel v rámci žádosti musí prokazatelně prokázat zavedení interních postupů a norem.

Interní postupy a pravidla musejí transparentně prokázat, že poskytovatel / zprostředkovatel udělal maximální možná opatření směřující k dodržování zákonných pravidel a předpisů ČR a EU všemi pracovníky. Zavedené procesy musejí zejména objasňovat

• dodržování norem spojených s posuzováním úvěruschopnosti žadatelů,
  • pravidla pro vymáhání pohledávek,
  • pravidla pro vnitřní a vnější komunikaci se spotřebiteli,
  • administrativní postupy a systém archivace,
  • ochrana osobních dat klientů,
  • odměňování pracovníků bez závislosti na měřitelném výkonu spojeném s motivací půjčovat,
  • bezpečnost IT technologií,
  • řízení rizik,
  • organizace kompetencí pravidla kontroly externích pracovníků (zprostředkovatelů) zaručující dodržování zákonných pravidel a norem ČR a EU při nabízení úvěrů
  • aj.

Komentář: Jednoduše shrnuto - je třeba mít sepsány interní pravidla (normy), které jasně definují pravomoci a odpovědnosti jednotlivých osob. Tyto osoby musejí být důvěryhodné a odborně způsobilé. Vy jako firma musíte dbát na stálé zlepšování kvality a bezpečnosti. Prokazování při získávání oprávnění od ČNB lze buď doložením získané certifikace od akreditované osoby, nebo předáním kompletního paré všech norem ČNB. Při dokládání norem bude pracovník ČNB posuzovat jejich dostatečnost a soulad se zákony a standardy ČR a EU. Odborná způsobilost osob se dokládá vysvědčením o maturitní zkoušce nebo dokladem o dosažení vyššího vzdělání + potvrzením o složení zkoušky odborné způsobilosti. Zkoušku organizuje pouze akreditovaný subjekt ČNB.